
Nieuwsweekend NPO Radio 1 bood mij de kans om het narratief van de NOS recht te zetten
In december 2024 schreef ik een artikel over de vondst van het eerste bronzen beeld dat Eugène Blot in 1907 liet gieten van L’Âge Mûr (klik hier om het artikel te lezen). Op 16 februari 2025 is het beeld geveild in Orléans – de stad van Jeanne d’Arc – en ging voor 3.1 miljoen euro (exclusief veilingkosten) onder de hamer. Een enorm bedrag waar de internationale pers direct bovenop dook. In Nederland was het de NOS die als eerste verslag uit bracht en dit tot mijn grote ergernis deed de NOS dit met foutieve informatie, die klakkeloos door alle andere media werd overgenomen. Blijkbaar heeft de NOS nog steeds het imago van betrouwbaarheid, waar je toch zeker aan mag twijfelen na 2020.
Op LinkedIn plaatste het Platform voor Vrouwen- en Gendergeschiedenis een bericht waarin zij mij tagde en verwezen naar een interview dat ik heb gegeven voor Genderview in oktober 2013 (klik hier om dit interview te lezen). Helaas namen ook zij de foutieve informatie van de NOS over dus ik reageerde er behoorlijk fel op. De redactie van Nieuwsweekend vroeg mij vervolgens of ik live in de radio uitzending van zaterdag 22 februari 2025 wilde komen om te spreken over Camille Claudel. Natuurlijk zei ik ja, sterker nog ik heb ze beloofd dat zij straks de première krijgen als de biografie Camille Claudel statuaire gereed is!
Hieronder kun je het gesprek bekijken/luisteren dat ik had met Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen.
Merci beaucoup, ook namens Camille Claudel !
Tekst NPO Radio 1: Camille Claudel is beter dan Auguste Rodin bewijst een heropgedoken beeld
Een recent herontdekt werk van de Franse beeldhouwster Camille Claudel is op een veiling in Orléans geveild voor 3,1 miljoen euro. Het gaat om een exemplaar van ‘L’Âge Mûr’, één van Claudels bekendste werken. Het bronzen beeld werd afgelopen september ontdekt in een appartement in Parijs, nadat het in 1908 was verdwenen.
Kort samenvatting van mij: L’Âge Mǔr betekent De Rijpe Leeftijd en toont het moment dat het aardse leven voorbij is en de Doodsvrouwe de overledene komt halen. Wat achterblijft, is het (jonge) Leven … dit beeld moet je in de context van de tijd beschouwen waarin Claudel het heeft gemaakt (Fin-de-siècle) en niet (zoals broer Paul deed om zijn acties met betrekking tot haar opsluiting te bedekken) invullen vanuit een foutief en gecreëerd narratief.
Le temps remettra tout en place …
© Karin Haanappel | 22 februari 2025
www.camilleclaudelstatuaire.nl
