<< En dan begint een zoektocht, jaren geleden, waarvan dit boek een der mijlpalen is. Want wie kan vandaag de dag zeggen dat alles is gezegd over Camille Claudel? Ruim vijftwintig jaar geleden begon mijn zoektocht. Op een zaterdag in mei 1993 heb ik haar gevonden. Of beter gezegd, heeft zij mij gevonden. Het was liefde op het eerste gezicht en het begin van een onverbrekelijke verbintenis die alle dimensies overstijgt. >>

Dit zijn de eerste woorden uit de inleiding van mijn biografie Camille Claudel statuaire. Na twee boeken geschreven te hebben, Het Parijs van Isis (2010) en Herstory of Art (2012) ben ik begonnen met het schrijven van een biografie over Camille Claudel. Een droom die ik al jaren koester. In 1994 ben ik afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht in Kunstgeschiedenis en Algemene Letteren met een doctoraalscriptie over Camille Claudel (1864-1943). Al tijdens het onderzoek voor mijn scriptie ontstond het plan om een Nederlandstalige biografie te schrijven over deze talentvolle beeldhouwster.

In jaren na mijn afstuderen ben ik nooit gestopt met het verzamelen van literatuur over Camille Claudel en de tijd waarin zij leefde. Ook heb ik de levens bestudeerd van belangrijke personen om haar heen, zoals de beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917) en haar broer, de schrijver Paul Claudel (1868-1955).Om Claudels psyche enigszins te kunnen doorgronden, ben ik mij gaan verdiepen in de Jungiaanse psychologie, een fascinerende studie die mij veel inzichten heeft gegeven. Vanaf 2012 ben ik letterlijk in haar voetsporen getreden en heb alle plaatsen bezocht waar zij gewoond en/of gewerkt heeft. Mijn onderzoek leidt tot een baanbrekende biografie die een ode brengt aan deze fascinerende vrouw en haar geweldige oeuvre. Het wordt een prachtig boek voorzien van schitterende full-color foto’s gemaakt door mijn broer, fotograaf Bernd Haanappel. De titel van mijn biografie is Camille Claudel statuaire, zoals geschreven staat op het visitekaartje dat zij gebruikte tussen 1888 en 1899. (statuaire is het Franse woord voor beeldhouwer).

Deze website is een aanvulling op het boek en mijn niet aflatende onderzoek dat ook na de publicatie zal blijven bestaan.

© Karin Haanappel | zomer 2012